Skip to main content

Egy meghitt este a Mintha zenekarral (2018. december 7. (péntek), 18.00.)

Hangolódjon az ünnepekre a Mintha zenekarral. Ajándékozza meg magát, egy kellemes zenei élménnyel! Belépődíj: Csemadok tagoknak: 1 euró, érdeklődőknek: 2 euró. Helyszín: Márai Stúdió, Timonova 3, Kassa. Időpont: 2018. december 7. (péntek), 18.00. A rendezvény támogatója:Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Jegyelővétel: a Csemadok irodájában vagy a 0905 347258 -as telefonszámon.

A Mintha zenekar 2012-ben alakult és zenéjüket városi-népi kamaramuzsikának nevezik. Az öttagú formáció tagjai más-más zenekarokban már régóta zenéltek. A zenekar tagjai: Feledy-Bacsik Ágnes – ének, dobok, furulya, Veress Kinga – ének, dobok, furulyák, Kis József - basszusgitár, gitár, Somorjai Lehel – gitár, fúvós hangszerek, Szabó Péter – hangmérnök.

A zenekar a Kárpát-medence népi dallamainak feldolgozásán kívül a középkor, kora-újkor trubadúr, Minnesänger dallamait dolgozza fel sajátos stílusban. Zenéjükben térbeli, időbeli távolságok ellenére kapcsolatokat keresnek különböző korok és földrajzi helyek muzsikája között. A zenekar tagjai különböző zenei gyökerekkel rendelkeznek, hisz népi énekes, klasszikus klarinétosból lett népzenész, rock zenész, és gyakorló régizenész-blockflöte játékos állt össze erre a kísérletre. Számukra a népi dallamok és a középkori zene feldolgozása nem cél, hanem eszköz. Eszköze annak, hogy megmutassák miképp hatott egymásra a különböző történelmi korok és társadalmi rétegek zenéje. Miképp maradt meg egy-egy dallam évszázadokon keresztül, más formában és más helyen miképp bukkant elő. Hogyan lett egy Minnesänger dallamból sok száz év múlva esetleg egy magyar ugrós.

A középkori és koraújkori zenék-dallamok is csak eszközök. Nem törekednek a korhű bemutatásra, sőt eljátszanak azzal a gondolattal, hogyan lehet őket 21. századi módon előadni. A zenekar neve is ezt fejezi ki: MINTHA. Mintha népzene lenne – de nem az, mintha jazz, rock lenne – de nem az, néhol komolyzene lenne – de nem az.