Skip to main content

Szomszédaink, a magyarok (filmvetítés, találkozás az alkotókkal) - 2022. 02 18

A Csemadok Kassai VV szeretettel meghívja a Szomszédaink, a magyarok című film vetítésére. 

2022. 02 18., (péntek) 18:00, Márai Stúdió

A filmvetítés után beszélgetés az alkotókkal Galán Angélával, és Zámborszki Ákossal. 
- - - - - -

Részletes ismertető:

Szomszédaink, a magyarok – Szlovákia

Galán Angéla és Zámborszki Ákos négyrészes, Jean Monnet- díjas dokumentumfilm-sorozatának első része.

Milyen egy 800 fős, színszlovák faluban egyedüli magyarként élni? Egy vegyes házasságban fontos, hogy a szlovák fél is megtanuljon magyarul? Szlovákiában tényleg lenézik a magyarokat vagy inkább félnek tőlük? Vagy egyik sem? A szlovákoknak Trianon elégtétel és az „ezeréves szlovák-magyar házasság” elkerülhetetlen kudarca?

A Szomszédaink, a magyarok c. négy részes dokumentumfilm-sorozat közérthető és elfogulatlan módon mutatja be a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A filmek középpontjában a magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok és az ukránok a magyarokról és fordítva. Mit gondolnak közös múltunkról, és hogyan értelmezik kölcsönös történelmi sérelmeinket? Milyen közhelyek torzítják az egymásról kialakított képet? Mi áll a negatív érzelmek hátterében? Mitől lesz jó két nép viszonya, és mi okozza a konfliktust? Hogyan működik mindez egy vegyes családban? Mennyire meghatározó az iskola, a történelemoktatás? Milyen narratívákat kapnak iskolásként az ott élők, és ezek miképpen befolyásolják őket a későbbiekben? És mik a legérzékenyebb pontok, ahol a leginkább eltérnek a vélemények?

Az egyenként 52 perces filmekben megszólalnak a téma szakértői (szociológusok, politológusok, történészek) és mindennapi emberek is. Az alkotók igyekeztek őszintén, előítéletektől mentesen beszélni a kényesnek tartott kérdésekről is.

Az első rész témája Szlovákia.

Az alkotókról:

Zámborszki Ákos (rendező), a Vajdaságban született tévés és filmes szakember a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, ismeretterjesztő és magazinműsorok rendezője és szerkesztője. Utolsó előadás című dokumentumfilmje egy vándorcirkusz családról elnyerte a legjobb rendezés díját és a Duna Televízió különdíját a Magyar Filmszemlén 2010-ben.

Galán Angéla (riporter, műsorvezető) Budapesten született, Pozsonyban nevelkedett. A Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós újságírás szakán végzett, 2011-ben. Szlovákmagyarok című diplomafilmjéért Junior Prima díjat és Gundel Művészeti díjat kapott. A film a szlovákiai magyar identitás kérdéseit feszegeti, személyes nézőpontból.

„A Szomszédaink, a magyarok című kiváló dokumentumfilm-sorozat újszerű módon vizsgálja, hogyan éli meg a határon túli magyarság a kisebbségi létet. Egyszerre tud gondolatébresztő, szórakoztató és kellemesen provokatív lenni. Az alkotók elmondták nekünk, hogy nem akartak ítélkezni, ukrán nacionalista politikustól, szlovák bestseller-írón át vajdasági pálinkafőzőig mindenkit megszólaltattak, így aztán egy komplex, ellentmondásos, ezáltal nagyon izgalmas kép tárul elénk a kárpát-medencei magyarság és a többi nemzet viszonyáról.”

(filmhu – a magyar moziportál)

https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/a-vilag-osszes-magyarjanak-latnia-kellene-ezt-a-sorozatot

„Zámborszki Ákos és Galán Angéla filmsorozatának egyik legnagyobb erénye, hogy nem ítélkezni akar, és a lehetőségekhez mérten minél több nézőpontot bevonni ebbe a virtuális párbeszédbe. Magyar álláspontra felel a szomszédos ország nem magyar lakóinak érve, és az érem mindkét oldala előkerül”. (Magyar Nemzet)

„A sorozat egyik nyilvánvaló vonzata a történelem megkérdőjelezése. Kik írják és írták a történelemkönyveket? Létezik-e egy általános igazság, egy egységes történet, amire rákoppintva azt mondhatja az olvasó, hogy „igen, ez történt, itt teljesen kiiktatódott a szubjektivitás és tényszerűen, minden politikai napirend nélkül lett megírva”? A sorozatot felépítő és alkotó csapat nagyon egyenesen és célzottan tapint rá erre a kérdésre, és a választ minden olyan magyar ismeri, aki nem a tanügyminisztérium által szerkesztett tankönyveket használta szentírásként a történelemórákon: a történelem relatív és mindig mások írják.” (Filmtett -- https://www.filmtett.ro/cikk/romanok-de-megsem-ukranok-de-alig-szomszedaink-a-magyarok/ )

Milyen magától értetődő ötlet, mégsem nagyon láttunk még ilyet. Beszélgetni a szomszédos ország lakóival arról, mit gondolnak egymásról, a történelem hozta helyzetről a többség és a kisebbség képviselői. Föltenni nekik azokat a kérdéseket, amelyek a már kapott válaszokból következnek, ezáltal lehetőség szerint szembesíteni a véleményeket, türelmesen meghallgatni a szélsőséges állításokat is, nem tenni igazságot, de nem is nagyon hagyni a mellébeszélést.

(Népszabadság)

A szlovákiai epizódban sikerült a legtöbbet megsejtetni a többségi csoport nemzettudatából, magyarsághoz való viszonyából. Talán mert a megszólaló szlovákok között több a kevésbé egyszerű, éppen ezért érdekesebb eset: ott nem kizárólag vad nacionalistának, vagy éppen a magyaroknak tetsző szövegeket mondó józan szövetségeseknek, hanem időnként önmagukra reflektáló, dilemmákkal küzdő embereknek sikerült mutatni a többségi társadalom tagjait.

(index -- https://index.hu/kultur/2013/12/01/imeretlen_szomszedaink_a_romanok/ )