Skip to main content

Rákóczi nyomában - honismereti kirándulás

A szepsi és kassai Csemadok közösen szervezett honismereti kirándulást Borsiba 2021. október 23-án, a Rákóczi kastélyhoz, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyéhez, ahol a fejelem életét és a kor történelmét bemutató kiállítást is megtekintették. Az idén átadott múzeumi kiállítás betekintést nyújt a borsi kastély 1600-as évekbeli életébe, az interaktív eszközök segítségével beleélhetjük magunkat a korabeli udvartartás mindennapjaiba. Ha a termeken figyelmesen szeretnénk áthaladni, legalább 2-3 órát szánjunk a látogatásra.

 

Egy finom ebéd után a nagykövesdi Korona étteremben Bodrogszögbe indultunk, ahol megálltunk egy földrajzi érdekesség, az ország legalacsonyabban fekvő pontját jelző tábla mellett. (94,3 m tengerszint felett).

Bodrogszerdahelyen egy további különleges emlékhelyet nézhettünk meg, amelyet a helyiek 1938-ban állítottak a felszabadulás emlékére a 20 éves megszállás alól. Sok ilyen nem lehet az országban.

Nem messze Magyarbődtől, Ósvacsákányon (Čakanovce) gróf Dessewffy Arisztid aradi vértanú szülőfalujának evangélikus templomában mondtunk egy imát, ahol emléktáblával emlékeznek meg a forradalom mártírjáról. A templomot a helyi egyház gondnoka készséggel és barátsággal nyitotta ki csoportunknak.

Végül Felsőkemencén Kossuth Lajosra emlékeztünk, ahol emléktábla hirdeti, hogy a kormányzó egykor ott konfirmált. Mindkét emléktáblát közadakozásból állították 1904-ben, és a mára már teljesen szlovák lakosú falvakban tisztelettel őrzik a magyar történelem nagyjainak emlékét. Amikor  ellátogatunk ezekre a helyekre, nemcsak történelmünk jeles eseményeire és személyeire emlékezünk, de a helyiek számára is üzenet ez, hogy amit őriznek, az fontos és érték.